Μετά από ένα έτος Κυβερνητικού έργου πυκνώνουν οι φωνές τόσο από τον πολιτικό όσο και τον δημοσιογραφικό κόσμο, ότι έφτασε η ώρα του Μετασχηματισμού. Όταν αυτός θα συμβεί θα αποτελέσει έναν διαφορετικό μετασχηματισμό σε σχέση με αυτούς που συνέβησαν κατά το παρελθόν. Στην παρούσα φάση ο Πρωθυπουργός και κατά συνέπεια η Κυβέρνησή του “απολαμβάνει” (και όχι άδικα) ένα υψηλότατο ποσοστό αποδοχής της κοινής γνώμης.
Σχεδόν πάντα στην μεταπολίτευση, ο μετασχηματισμός ήταν αποτέλεσμα κυρίως δημοσκοπικής πίεσης και γενικευμένης δυσφορίας των Πολιτών για την απόδοση των υπουργών της Κυβέρνησης. Στην παρούσα φάση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία μοναδική ευκαιρία στην νεότερη πολιτική ιστορία να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές στο Κυβερνητικό σχήμα ούτως ώστε και οι δύο πυλώνες (Πρωθυπουργός και Υπουργοί) να ”τρέχουν” με την ίδια ταχύτητα. Είναι εμφανές ότι εκτός από την μειωμένη απόδοση ορισμένα μέλη, της Κυβέρνησης έχουν αρχίσει να χάνουν την επαφή με την ”Κοινωνική Αλήθεια”. Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι απαιτεί τόσο την μέγιστη απόδοση των συνεργατών του σε τεχνοκρατικό επίπεδο όσο όμως και στο επίπεδο της Πολιτικής Ηθικής και Ενσυναίσθησης. Προφανώς κάποιοι υπουργοί αλλά και οι ”αυλικοί” τους έχουν ”αδράξει” την ευκαιρία της κοινωνικής αποδοχής του Πρωθυπουργού και προβαίνουν σε πολιτικές πράξεις που δεν τιμούν την εμπιστοσύνη και το ύφος πολιτικής του Πρωθυπουργού αλλά και πολλές φορές προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών.
Θα συγκρίνω δύο γνωστά περιστατικά. Τι σχέση έχει η πολιτική συμπεριφορά και ηθική του Πρωθυπουργού όταν παρενέβη προσωπικά μετά από αίτημα γονέα και επετράπη στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να επισκέπτονται τις παραλίες, ως πράξη ανακούφισης από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και από την άλλη πλευρά η μνημειώδης αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας στο ευαίσθητο ζήτημα που αντιμετωπίζει μία οικογένεια από τη Γλυφάδα και ανέδειξε με λύπη και ντροπή, όπως δήλωσε ο ίδιος, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γ. Παπανικολάου.
Προφανώς καμία!!!
Έρχονται δύσκολες μέρες για την κοινωνία και ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει. Οι πολίτες μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και πρωτοφανών σε έκταση και ένταση θυσιών για μία σύγχρονη δυτικού τύπου Δημοκρατία είναι σε θέση πλέον να ξεχωρίζουν το ”Είναι” από το ”Φαίνεσθαι”. Ότι και να λένε οι υπουργοί στα μέσα ενημέρωσης για τα δεκάδες χρηματοδοτικά εργαλεία, η πλειοψηφία των Πολιτών δεν βλέπει φως στο τούνελ. Ευτυχώς ένα μεγάλο μέρος των υπουργών, που είχαν παρασυρθεί από τη δύναμη του ”φαίνεσθαι”, τελικά επανήλθαν στην αλήθεια του ”είναι”, η οποία μας λέει ότι οι τράπεζες που έχουν επανειλημμένα ανακεφαλαιοποιηθεί και που οι μέτοχοί τους συνεχίζουν να πλουτίζουν στις πλάτες των Ελλήνων, απλά δεν βοηθούν την οικονομία και είναι αντίβαρο στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης. Η απάντηση, τί να κάνουμε έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός είναι πλέον παρωχημένη. Για αυτό έχουμε Κράτος για να ρυθμίζει τις αδικίες. Διαφορετικά ας τα αφήσουμε όλα στις τράπεζες. Η αντίληψη της πραγματικότητας μαζί με την ειλικρινή πολιτική διάθεση είναι μία καλή αρχή για την λήψη των ορθών αποφάσεων για το κοινωνικό καλό.
Στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, πολύ σωστά αποφασίστηκε η εισαγωγή των αγγλικών στα νηπιαγωγεία. Αυτό αποτελεί το ”είναι”. Το ”φαίνεσθαι” αφορά στην επικοινωνία. Τα παιδιά μας όντως θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την παγκόσμια γλώσσα από τα πρώτα βήματά τους στο σχολείο. Τα αγγλικά όμως θα τα μάθουν τελικά στα φροντιστήρια τα οποία χρεώνονται εξ’ολοκλήρου οι γονείς. Πως περιμένεις τα παιδιά να μάθουν αγγλικά με ελάχιστες ώρες μάθημα την εβδομάδα σε τάξεις των 20 παιδιών και άνω; Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει τα παιδιά μας έως τα 15 τους χρόνια να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα και λαμβάνοντας υπόψη ότι το δημόσιο σύστημα παιδείας δεν μπορεί να κάνει θαύματα, τότε μία λύση είναι η θέσπιση του voucher με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια για τους γονείς, ούτως ώστε να μπορούν χωρίς θυσίες να στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια όπου τελικά θα μάθουν να μιλούν αγγλικά. Γιατί γεωγραφικά κριτήρια? Για να μιλούν όλα τα παιδιά των νησιών μας άπταιστα την αγγλική γλώσσα, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστικό παράγοντα πρόοδου για το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας στην πατρίδα μας.
Η υπουργός ήθελε να παρουσιάσει το νέο νόμο ως Εκπαιδευτική Τομή. Σαφώς υπάρχουν θετικά σημεία αλλά απέχει παρασάγγας από το εκληφθεί ως τεράστια και αξιομνημόνευτη επιτυχία. Συνεπώς ο λαός μας πλέον δεν μπορεί να αποπροσανατολίζεται από την επικοινωνία. Κάποιες φορές πρέπει απλά να πράττεις. Στις περιόδους κρίσης πολλοί πράττουν, ένας μιλάει και αυτός είναι ο Πρωθυπουργός. Οι Πολίτες έπαψαν να είναι ”πολιτικά ανόητοι” και μπορούν να αντιληφθούν την πραγματική διάσταση των πολιτικών πράξεων. Το ανωτέρω παράδειγμα δεν είναι το μόνο. Οι πολίτες δεν αποφάσισαν πολιτική αλλαγή για να υπομένουν τους πολιτικούς τακτικισμούς του παρελθόντος. Aς πάρουν ορισμένοι παράδειγμα από την σεμνότητα και αποτελεσματικότητα του κ. Πιερακάκη. Λίγα λόγια, χαμηλό προφίλ, πολλές πράξεις και υψίστης σημασίας υπηρεσίες προς τον Πολίτη και το Κράτος.
Μετασχηματισμός εχθές λοιπόν, γιατί ο Σεπτέμβριος απαιτεί επικοινωνία μόνο με την κοινωνική αλήθεια και τα πραγματικά προβλήματα που συσσωρεύονται.
Μαρία Μπενέκου
Φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ