Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στον REAL FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λευκή επιταγή να χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα
Είμαστε ένα κόμμα που πάντα πίστευε στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν γίνεται όταν η Τουρκία έχει το περίστροφο στο τραπέζι. Ζητώ εδώ και καιρό να συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, να χαράξουμε τις κόκκινες γραμμές, να στείλουμε ένα μήνυμα στους εταίρους μας και τους συμμάχους μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα εθνικά μας δίκαια, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να γίνει κατανοητό ότι δεν είμαστε τα βολικά παιδιά του συστήματος. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην το κάνει για να έχει ελεύθερα τα χέρια του. Θέλω να του στείλω το μήνυμα, ότι δεν έχει λευκή επιταγή να χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα.
Υπάρχει μία ζοφερή κατάσταση και στην κοινωνία και στην οικονομία
Η Κυβέρνηση προχωρά βλέποντας και κάνοντας. Αντί να στηρίξει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, φέρνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για να επιβάλει τη δική της ιδεολογική εμμονή για τη μερική απασχόληση. Μισή δουλειά, μισός μισθός. Είναι απαράδεκτο να επιβάλει μία εργασιακή ζούγκλα στη σκιά της πανδημίας και ταυτόχρονα να μην κάνει αυτά που πρέπει για τον τουρισμό που πάνω του στηρίζεται η οικονομία. Θα έπρεπε να μειώσει το ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση στο 6%, το έκανε μόνο στον καφέ και στην πορτοκαλάδα. Είχαμε ζητήσει να ανακοινώσει ότι θα είναι μηδενική η προκαταβολή φόρου για τις εταιρίες που πλήττονται και τώρα λέει ότι θα πάρει μέτρα για τον τουρισμό μετά τον Ιούλιο! Είχαμε ζητήσει ρευστότητα για τις τουριστικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση. Οι τράπεζες δίνουν δάνεια μόνο στους πελάτες που δεν έχουν ανάγκη. Ένας στους τρεις μικρούς επιχειρηματίες κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Και πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις κρύβονται οικογένειες που θα καταδικαστούν στη φτώχια. Με μεγάλη καθυστέρηση έβγαλε η κυβέρνηση την ΚΥΑ για τους εποχιακά εργαζόμενους, ενώ μένουν ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση. 400.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό είναι στον αέρα γιατί η κυβέρνηση δεν κηρύσσει υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση. Όλα αυτά οδηγούν στο να υπάρχει μία ζοφερή κατάσταση και στην κοινωνία και στην οικονομία. Είμαστε ασπίδα για τη δημοκρατία και αποκούμπι για τη μεσαία τάξη, τους πιο αδύναμους. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Σήμερα κατέθεσα σχετική ερώτηση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή.
Να σπάσει το απόστημα του παρακράτους και των παραμάγαζων και να ενισχυθούν οι θεσμικές εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν.
Οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το 1989. Μιλάμε για εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Τα μαγαζιά, τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό κύκλωμα είναι θύλακες παρακράτους. Μία προσπάθεια να ελεγχθούν το κράτος και η δικαιοσύνη. Αυτά είχαμε συνηθίσει να τα οργανώνει το κράτος της δεξιάς. Οργανώθηκαν το 1989 από τη δεξιά και στο πλευρό της είχε σταθεί τότε ο Συνασπισμός. Εμένα με ενδιαφέρει να κοιτάμε μπροστά και αυτό που έχει σημασία είναι να σπάσει το απόστημα και να ενισχυθούν οι εγγυήσεις ότι αυτά δεν θα ξανασυμβούν. Γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των Ανεξαρτήτων Αρχών και να προχωρήσει η εξυγίανση και η διαφάνεια παντού. Γιατί όλα αυτά είναι επικίνδυνα για την δημοκρατία. Πρέπει ακόμα να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος στις δημόσιες συμβάσεις. Ως εδώ, να το καθαρίσουμε και να δούμε πως προχωράμε.
Είναι αυτονόητο ότι έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες ο κ. Τσίπρας
Από αυτές τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως είναι ξεκάθαρο πως ο κ. Τσίπρας γνώριζε και είτε δεν μπορούσε να τα σταματήσει όλα αυτά, είτε ήταν σε αδυναμία να τα ελέγξει, είτε τα καθοδηγούσε. Δεν έχουμε τις απαντήσεις, αλλά είναι αυτονόητο πως έχει πολύ μεγάλες πολιτικές ευθύνες. Γι’ αυτό εντυπωσιακό είναι πως ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να κρατήσει έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον κ. Τσίπρα. Αυτό το κάνει γιατί θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί να έχει μία αδύναμη και αναξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση που δεν μπορεί να ασκήσει τον έλεγχο στην κυβέρνηση. Που δεν έχει το πολιτικό βάρος και τα ηθικά εχέγγυα να το κάνει. Από την άλλη πλευρά επιχειρείται συμψηφισμός. Προσπάθησε τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Τσίπρας να απαλλάξει την κυβέρνηση Καραμανλή από τις ευθύνες για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να αφήσει έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον κ. Τσίπρα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ