Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη. Στην αρχή της συνάντησης, μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Κασσελάκη για την εκλογή του, του ευχήθηκε καλό μήνα και τον ρώτησε εάν έχει προσαρμοστεί στους καινούργιους χώρους.
«Στη Βουλή όχι ακόμα, αλλά μια μέρα εύχομαι πλήρως. Στο κομματικό περιβάλλον, όμως, σίγουρα. Και στην Ελλάδα», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε: «Και στην Ελλάδα, που όπως ξέρετε έχουμε ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω. Είναι εθνική ευθύνη. Είναι εθνικό στοίχημα. Οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία».
«Έχουμε κάνει μια καλή αρχή με το νομοσχέδιο το οποίο δίνει πια τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας και κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους και νομίζω ότι σε αυτό τουλάχιστον έχουμε ένα εθνικό χρέος όλα τα κόμματα να κινητοποιήσουμε τους Έλληνες αυτούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό όμως είναι ένα δικαίωμα στο εκλέγειν και όχι στο εκλέγεσθαι. Και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους ομογενείς ώστε να μπορέσουν να εκλέγουν οι ίδιοι εκπροσώπους της δικής τους κοινότητας», αντέτεινε ο κ. Κασσελάκης.
«Αυτά θα τα συζητήσουμε. Ο εκλογικός νόμος ενόψει των εκλογών είναι καθορισμένος και προφανώς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και φαντάζομαι ότι αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα θα το συζητήσουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο Έλληνας πολίτης στο εξωτερικό δεν το έχει», ανέφερε ξανά ο κ. Κασσελάκης πριν κλείσουν οι κάμερες και ξεκινήσει η συνάντηση.
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τέσσερα βασικά ζητήματα έθεσε στον πρωθυπουργό ο Στ. Κασσελάκης
Σε τέσσερα ζητήματα εστίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις υποκλοπές, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τη διαλεύκανση του σκανδάλου εγκρίνοντας ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ την άρση του απορρήτου προκειμένου να καταθέτουν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ ως μάρτυρες δικαστικές αρχές. Του παρέδωσε μάλιστα τον σχετικό νόμο.
Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης σε συνέχεια και της επίσκεψης που είχε χθες στον ΑΣΕΠ, τόνισε την ανάγκη όλοι οι διορισμοί διοικήσεων δημόσιων οργανισμών να γίνονται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ.
Στη συνέχεια απηύθυνε στον πρωθυπουργό πρόταση αλλαγής του νόμου για το πόθεν έσχες, προκειμένου να αφορά «πραγματικές και όχι εικονικές» δηλώσεις, με δημοσίευση όλων των στοιχείων δανείων και όχι μόνο των εκάστοτε ποσών (δηλαδή να περιλαμβάνει όρους χορήγησης και αποπληρωμής, παρατάσεις, αναχρηματοδοτήσεις κλπ).
Τέλος, ο κ. Κασσελάκης έθεσε το ζήτημα της κατάργησης κάθε υφιστάμενης ασυλίας και όποιας άλλης προνομιακής διάταξης στελεχών τραπεζών, δημοσίων οργανισμών, ταμείων κ.α.
Οι δυο αρχηγοί μίλησαν επίσης για την κατάσταση στη Γάζα και τη Μέση Ανατολή αλλά και για ζητήματα οικονομίας.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ