Μία δύσκολη νύχτα πέρασε ο Βόλος μετά τη δεύτερη καταστροφική θεομηνία, μέσα σε είκοσι ημέρες, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του με συσσωρευμένα προβλήματα από τις πλημμύρες, τη λάσπη, τις κατεστραμμένες υποδομές και την απόγνωση των χιλιάδων ανθρώπων στην πόλη και τα προάστιά της.

Την έλλειψη νερού βιώνουν και πάλι οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, αφού νερό δεν υπάρχει πουθενά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου και της ΕΥΔΑΠ που συνδράμει, ώστε να αποκαταστήσουν έστω και μερικώς την υδροδότηση της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας μικρές ποσότητες νερού έγινε εφικτό να φτάσουν σε κάποιες περιοχές, αλλά χωρίς πίεση, ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας έγινε και πάλι διακοπή στην παροχή νερού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εφόσον ηλεκτροδοτηθεί η πόλη θα καταφέρουμε να θέσουμε σε λειτουργία υδραγωγεία που θα δώσουν νερό σε τμήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Θα χρειαστούμε όμως για την ολική επαναφορά περίπου 10 ημέρες. Δυστυχώς ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μετά τον Daniel το κατέστρεψε η κακοκαιρία Elias και ξεκινάμε πάλι από την αρχή».

Στο μεγαλύτερο μέρος της η πόλη του Βόλου έχει ηλεκτροδοτηθεί, αφού εργάζονται νυχθημερόν δεκάδες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ακόμη παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα προάστια του Βόλου και χωριά στο Πήλιο, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο από πτώσεις στύλων της ΔΕΗ.

Στην πόλη του Βόλου και στα προάστια Αγριά και Αλυκές, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν από την σαρωτική πλημμύρα που κατέστρεψε σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βρέθηκε στην περιοχή, ενώ ολόκληρες συνοικίες βούλιαξαν και πάλι στη λάσπη από τη θεομηνία που έπληξε το νομό για δεύτερη φορά.

Σε επιφυλακή στον δήμο Παλαμά Καρδίτσας

Σε επιφυλακή συνεχίζουν και σήμερα να βρίσκονται τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του Δήμου Παλαμά, προκειμένου να αποτρέψουν τη ροή νερών προς χωριά του δήμου από τους ποταμούς Εννιπέα Ιταλικό (Φαρσαλιώτη) και Σοφαδίτη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση που έχουμε από τις αρμόδιες αρχές, έχει εκκενωθεί το χωριό Αμπελώνας του Δήμου Παλαμά, μερικώς το Φύλλο, ενώ νερά έχουμε και στο χωριό Ορφανά. Οριακή παραμένει η κατάσταση και σε άλλα χωριά, όπως και στην πόλη του Παλαμά με τα μηχανήματα να κάνουν συνεχώς τεχνικές παρεμβάσεις για να εμποδιστεί η πορεία των νερών προς κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία και σε επαρχιακούς δρόμους.

312 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία στη Μαγνησία

Συνολικά 1.820 κλήσεις έχει λάβει στην Π.Ε. Μαγνησίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί, λόγω της κακοκαιρίας «Elias». Επιπλέον μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 261 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 312 άτομα.

Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική σε σχετική ανακοίνωση, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων σε περιοχές της χώρας, λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων.

Συγκεκριμένα:

– Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ, έλαβε 10.503 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.814 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.579 άτομα.

– Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί έλαβε 327 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 226 αντλήσεις υδάτων και 31 κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 17 άτομα.

– Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί έλαβε 83 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 29 αντλήσεις υδάτων και πέντε κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία δύο άτομα.

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, έλαβε 18 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 12 αντλήσεις υδάτων και έξι κοπές δέντρων.

– Στην Περιφέρεια Αττικής από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί έλαβε 105 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 65 αντλήσεις υδάτων και 20 κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία τέσσερα άτομα.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Θεσσαλία και Εύβοια δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια των κακοκαιριών Daniel και Elias

Η Θεσσαλία και η Εύβοια είναι από τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια των κακοκαιριών Daniel Και Elias.

Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία, ενώ στην Εύβοια (με εξαίρεση τους σταθμούς σε Ωρεούς και Στενή) τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα.

Σε ό,τι αφορά τον σταθμό της πόλης του Βόλου, παρότι τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις. Έτσι το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής εξαώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 χιλιοστά (στις 5 Σεπτεμβρίου, 6.10 π.μ.-12.10 μ.μ.) ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής εξαώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201,6 χιλιοστά (στις 27 Σεπτεμβρίου, 4.30-10.30 μ.μ.), μεγαλύτερο επομένως κατά περίπου 26%.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ