3,2,1…Η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του 2025 έχει ήδη τελειώσει για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη με τις χώρες στις ανατολικές ζώνες ώρας να έχουν γιορτάσει την Πρωτοχρονιά, και άλλες περιμένουν τον ερχομό του νέου έτους, σε ένα ανάμικτο πνεύμα ανησυχίας και χαράς να επικρατεί σε όλο τον κόσμο για το έτος που φεύγει και το έτος που έρχεται, εν μέσω πολέμων και προκλήσεων.
Χρειάζονται 26 ώρες για να γιορτάσει όλος ο πλανήτης την αλλαγή του χρόνου. Από το νησί Κιριμπάτι, που ήταν το πρώτο κράτος που γιόρτασε την έλευση του 2025 σήμερα στις 12:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, μέχρι την Νήσο Μπέικερ, μια ακατοίκητη επικράτεια των ΗΠΑ, που θα αλλάξει χρόνο αύριο Τετάρτη στις 14:00 ώρα Ελλάδας.
Και ενώ η Ευρώπη ετοιμάζεται για τις δικές της γιορτές, οι εορτασμοί ξεκίνησαν πρώτα στο νησί Κιριμπάτι, με το Νησί Τσάταμ στην ανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας να ακολουθεί 15 λεπτά αργότερα, τα Φίτζι, μετά η ενδοχώρα της Αυστραλίας….
Το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα στη Νέα Ζηλανδία και το Όκλαντ σηματοδοτώντας την άφιξη του 2025 με τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα στον εμβληματικό Sky Tower της πόλης.
Με μια επίδειξη «οικογενειακών πυροτεχνημάτων» φώτισε την Όπερα και τη Γέφυρα του Σίδνεϊ, οι Αυστραλοί αποχαιρέτησαν το 2024, με ένα υπερθέαμα πυροτεχνημάτων σε εορταστικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έσπευσαν στις ακτές του λιμανιού του Σίδνεϊ και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη στις όχθες του ποταμού Γιάρα στη Μελβούρνη για να παρακολουθήσουν τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις που συνεχίστηκαν και μετά την αλλαγή του έτους. Στην «πρωτοχρονιάτικη πρωτεύουσα του κόσμου», οι παρευρισκόμενοι άλλαξαν χρόνο, με εννέα τόνους πυροτεχνημάτων να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από την όπερα και το λιμάνι, τόσο από την ανατολική όσο και από τη δυτική πλευρά της διάσημης Γέφυρας του Σίδνεϊ.
Πολλοί Αυστραλοί δηλώνουν ανακουφισμένοι που αποχαιρετούν το 2024. «Υπάρχουν φυσικά πολλοί πόλεμοι και αναστάτωση σε πολλά μέρη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 32χρονος Στιούαρτ Έντουαρτς, εργαζόμενος στον ασφαλιστικό κλάδο. «Θα ήταν καλό για τον κόσμο αν τα πράγματα τακτοποιούνταν από μόνα τους». Πολλοί ήταν οι ξένοι τουρίστες που ταξίδεψαν στο Σίδνεϊ για τις γιορτές και την αλλαγή του χρόνου. Από παιδί, η Μέγκ Μπράουν παρακολουθούσε με δέος από το σπίτι της στη Βρετανία την τηλεοπτική κάλυψη των πυροτεχνημάτων στην Αυστραλία. Οι εικόνες που έρχονταν από την άλλη άκρη του κόσμου φαίνονταν «μαγικές» στην Μπράουν, η οποία είχε υποσχεθεί στον εαυτό της κάποια στιγμή να περάσει την Πρωτοχρονιά στο Σίδνεϊ. Στα 28 της, η Μπράουν φέτος έκανε πράξη το όνειρό της. «Είναι ένα από τα πράγματα της λίστας επιθυμιών μου», είπε η Μπράουν στο αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων. «Στη Βρετανία, τα πυροτεχνήματα του Σίδνεϊ είναι πάντα είδηση, είναι ένα από τα πρώτα μέρη που φέρνει το νέο έτος».
Πυροτεχνήματα τεχνολογίας που εκτοξεύτηκαν από 27 σημεία στη Μελβούρνη χάρισαν ένα σόου σηματοδοτώντας την αλλαγή του έτους για περίπου 500.000 και πλέον ανθρώπους που γιόρτασαν στους δρόμους.
Περίπου 80.000 πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και της πόλης Μπρίσμπεϊν, ενώ στο Περθ και στην Αδελαΐδα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν εκεί για να γιορτάσουν με πυροτεχνήματα και ζωντανή μουσική. Το Λόνσεστον συνδύασε τις εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά με το ετήσιο φεστιβάλ μπύρας της πόλης.
Κίνα και Ταϊβάν γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά με φωτορυθμικά σόου και πυροτεχνήματα σε πολλές μεγάλες πόλεις, αν και σύμφωνα με το Κινέζικο ημερολόγιο η έλευση του 2025, της “χρονιάς του Φιδιού”, είναι στις 29 Ιανουαρίου.
Στο Πεκίνο, εορτασμοί έγιναν σε ένα πρώην χαλυβουργείο στα δυτικά προάστια της πόλης, ενώ στη Σαγκάη, πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν για να δουν φωτορυθμικά σόου κατά μήκος του παγκοσμίου φήμης Περίπατου της Προκυμαίας και σε άλλες τοποθεσίες.
Στη κινεζική ειδική διοικητική περιοχή του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επίδειξη πυροτεχνημάτων πάνω από το λιμάνι Βικτόρια.
Η παραμονή Πρωτοχρονιάς, με βάση το Γρηγοριανό ημερολόγιο, δεν γιορτάζεται τόσο ευρέως στην Κίνα όσο αλλού, με την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, με βάση το Σεληνιακό ημερολόγιο, να θεωρείται πιο σημαντική.
Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά του 2025, η χρονιά του Φιδιού, σύμφωνα με το Κινέζικο ημερολόγιο, είναι στις 29 Ιανουαρίου.
Στην Ταϊβάν, χιλιάδες θεατές απόλαυσαν μια επίδειξη πυροτεχνημάτων διάρκειας έξι λεπτών και φωτορυθμικά σόου από το κτίριο-αξιοθέατο ‘Ουρανοξύστης της Ταϊπέι” ή “Taipei 101”, που έχει ύψος 509 μέτρα, ενώ και στη Σιγκαπούρη χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους.
Νεπάλ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Βόρεια Κορέα, Φιλιππίνες, Ινδία και Πακιστάν ακολούθησαν….
Με τη φράση «Καλή Χρονιά» φωτίστηκε ένα κτίριο στο Τόκιο καθώς η Ιαπωνία καλωσόρισε το νέο έτος.
Στη Νότια Κορέα, κόσμος συγκεντρώθηκε μεσάνυχτα Πρωτοχρονιάς για να τιμήσει τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος αυτού του Σαββατοκύριακου στο διεθνές αεροδρόμιο Μουάν της Νότιας Κορέας στο οποίο σκοτώθηκαν 179 από τους 181 επιβαίνοντες.
Κτίρια φωτίζονταν από τα πυροτεχνήματα στη Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, με χιλιάδες κόσμο στους δρόμους. Στην Μπανγκόκ, πλήθη συγκεντρώθηκαν γύρω από το εμπορικό κέντρο IconSiam για τον ερχομό του νέου έτους. Γυναίκες φορούσαν κορδέλες με έγραφαν “2025” για να γιορτάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.
Σε…. αναμονή ακόμη για τη γιορτή, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, η Ευρώπη και αργότερα το Δυτικό Ημισφαίριο, με την αμερικανική ήπειρο.
Στη Δαμασκό πυροτεχνήματα διατίθενται προς πώληση , όπου οι εορτασμοί θα φαίνονται πιο ελπιδοφόρες φέτος για τους Σύρους, μετά την πτώση του καθεστώτους του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ακυρώθηκαν λόγω προειδοποιήσεων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Πουέρτο Ρίκο ξύπνησε σήμερα στο σκοτάδι έπειτα από βλάβη στο δίκτυο διανομής που άφησε σχεδόν ολόκληρο το νησί χωρίς ηλεκτροδότηση.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ