Την 25η Μαρτίου ένα άρθρο της έγκριτης Βρετανικής εφημερίας “Telegraph” σχετικά με τη συμπεριφορά των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της κρίσης του covid-19 κίνησε το ενδιαφέρον της μεγάλης μερίδας των μέσων ενημέρωσης στην πατρίδα μας.
Συνοψίζοντας, στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται πως σε αντίθεση με την γενική εικόνα του απείθαρχου πολίτη, ο Έλληνας σε αυτήν την κρίση ακολουθεί τους κανόνες του κράτους, σκέφτεται και λειτουργεί συλλογικά, σε αντίθεση με την αντίδραση κατ’εξοχήν πειθαρχημένων και νομιμοφρόνων λαών όπως ο Βρετανικός. Τί είναι αυτό που έκανε τους Έλληνες να ενεργοποιήσουν το φιλότιμο και την αυτοπειθαρχία τους σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε όχι απλά να μην “πράττουν άλογα” αλλά να διαφαίνεται πως αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τη σύγχρονη και σαφώς πιο ανεπτυγμένη Ευρώπη? Η απάντηση βρίσκεται στο παρελθόν αλλά και το παρόν.
Όλες οι συλλογικές επιτυχίες αυτού του έθνους συνδέονται με εμπνευσμένες ηγεσίες. Ηγεσίες που ενέπνευσαν και ενεργοποίησαν τις αρετές αυτού του Έθνους, εγήροντάς τες από την χειμερία νάρκη των εσωτερικών προστριβών και διενέξεων. Τι είναι αυτό που ανέστησε το “ομόηθες”? Είναι η ειλικρίνεια, η αποφασιστικότητα και οι σαφείς κατευθύνσεις του ηγέτη του κράτους Κυριάκου Κων. Μητσοτάκη.
Γιατί στην Μ. Βρετανία το σύνολο των πολιτών σκέφτονται ατομικά, πανικοβάλλονται και “πράττουν άλογα”? Διότι υπάρχει σαφής έλλειψη ηγεσίας. Ένα κράτος με υψηλού επιπέδου θεσμούς και σύστημα διαχείρισης κρίσεων δρα αναποτελεσματικά, διότι απουσιάζει ο ηγέτης. Αρκεί ένας ηγέτης για να λειτουργήσει ορθά το σύνολο της κρατικής μηχανής? Σαφέστατα όχι, όμως στην περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύεται πως υπάρχουν πολλοί μικροί ηγέτες που έπρεπε να “ανακαλυφθούν”, κάτι που έπραξε ο διορατικός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έτσι λοιπόν σε αυτή τη μικρή και “αδύναμη” χώρα αναδεικνύονται καθημερινά μικροί ηγέτες μου εμπνέουν τους ήρωες της κοινωνίας μας (υγειονομικοί, σώματα ασφαλείας, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, ελ. επαγγελματίες, εργαζόμενοι, επιστήμονες, απλοί πολίτες). Η ικανότητα του ηγέτη που τον ξεχωρίζει από τον manager (με την έννοια του διευθύνοντος) είναι το θάρρος του να αποφασίζει κόντρα στο κύμα. Θα πρέπει να μείνει στην ιστορία η στιχομυθία που έλαβε χώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο την οποία αποκάλυψε πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάγης, όπου ο Πρωθυπουργός δεν άκουσε τις “σειρήνες” περί οικονομικής καταστροφής και αποφάσισε άμεσα περιοριστικά μέτρα για να σωθούν ζωές συνανθρώπων μας. Ο Κωνσταντίνος Σιμίτης σε μία από τις συνεντεύξεις του, με διάθεση να παρουσιαστεί ως σύγχρονος Ευρωπαίος πολιτικός και όχι “λαϊκιστής” είχε επισημάνει πως δεν νιώθει ως Ηγέτης Κράτους αλλά ως ο μαέστρος μια ορχήστρας την οποία διευθύνει. Όμως η Διαχείριση Κρίσεων απαιτεί Ηγεσία. Η έλλειψη εμπνευσμένης Ηγεσίας είναι αυτό που λείπει σήμερα από την Ευρώπη και θα είναι ο βασικός λόγος της τυχόν κατάρρευσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.
Έχει κάνει λάθη ο Μητσοτάκης? Είναι σαφές πως έχει κάνει λάθη και θα κάνει λάθη. Σημασία έχει τα λάθη αυτά να τα αναγνωρίζει και να έχει το περιθώριο να προβαίνει σε διορθωτικές ενέργειες, όπως και πράττει. Ίσως ένα από τα προτερήματά του ως άνθρωπος και ως ηγέτης είναι ότι έχει τη διάθεση να ακούσει κάθε άποψη και κριτική. Συνοψίζοντας, το ήθος, η προνοητικότητα, η αφοσίωση στον σκοπό, η αυτογνωσία, η αυτοκριτική και η ειλικρίνεια είναι τα χαρακτηριστικά του ηγέτη, Κυριάκου Κων. Μητσοτάκη που ένωσαν και αφύπνισαν αυτόν τον λαό, που όταν “πείθεται” “πράττει άριστα”, παρασύροντας αναπόφευκτα στην επιτυχία και το Κράτος.