Μετά την άτακτη υπαναχώρηση της Τουρκικής προκλητικότητας στον Έβρο, η απειλή της χρησιμοποίησης / εργαλειοποίησης των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων ως υβριδικό όπλο συνεχίζει να υφίσταται. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Fresh Radio της Μελβούρνης και συγκεκριμένα στην εκπομπή Fresh News, η πανδημία του covid 19 δύναται να χρησιμοποιηθεί ως ”βιολογικό” όπλο από ”πονηρούς”, εννοώντας σαφώς την Τουρκία. Αυτό που ανησυχεί το Επιτελείο του ΥΠΕΘΑ είναι η επανάληψη αντίστοιχων περιστατικών συντονισμένης και μαζικής προώθησης παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, προς την Ελλάδα, με χρήση εμπορικών πλοίων που με το πρόσχημα μηχανικής βλάβης θα προσεγγίζουν Ελληνικούς λιμένες. Ένα αντίστοιχο περιστατικό συνέβη την 16 Μαρτίου 2020, όταν ένα δεξαμενόπλοιο προσάραξε, λόγω μηχανικής βλάβης, στον λιμενοβραχίονα της ν. ΚΕΑΣ. Στο εν λόγω πλοίο σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΝΑ επέβαιναν συνολικά 190 αλλοδαποί επιβαίνοντες (123 άντρες, 29 γυναίκες και 38 παιδιά)..
Συνεπώς η εσωτερική αποσταθεροποίηση, πιθανότατα, δεν θα επιχειρείται από τη Τουρκία μόνο με τον αριθμό των ανθρώπων που θα προωθεί προς την Ελλάδα αλλά και μέσω των κρουσμάτων covid 19 poy θα υφίστανται μεταξύ των προσφύγων. Μια τέτοια υβριδική επίθεση θα εξαναγκάσει την Ελλάδα να διαθέσει πολλαπλάσιους πόρους για την διαχείριση της πολλαπλής απειλής, με άμεσο αντίκτυπο στις δυνατότητες και εφεδρείες του κράτους στην αντιμετώπιση τόσο του προσφυγικού προβλήματος όσο και της κρίσης του covid 19. Τί είναι όμως ο υβριδικός πόλεμος και ποιες οι υβριδικές απειλές; Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ οι Υβριδικές απειλές συνδυάζουν στρατιωτικές και μη στρατιωτικές ενέργειες καθώς επίσης φανερές ή και συγκεκαλυμμένες ενέργειες.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η παραπληροφόρηση, κυβερνο-επιθέσεις, οικονομικές πιέσεις και χρησιμοποίηση τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων ή ατάκτων. Οι Υβριδικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται από τον επιτιθέμενο ούτως ώστε να μην είναι ξεκάθαρο και αυταπόδεικτο στον αμυνόμενο αν πρόκειται για πολεμική ενέργεια ή μία επιθετική ενέργεια στα όρια της ειρήνης. Στην περίπτωση του Έβρου ο επιτιθέμενος (Τουρκία) εκτελούσε φανερές επιχειρήσεις, καθόσον χρησιμοποιούσε την Στρατοχωροφυλακή για την προώθηση των προσφύγων, ενώ στο ενδεχόμενο της χρήσης εμπορικών πλοίων ή μικρών βαρκών (όπως συμβαίνει έως σήμερα) η επιχείρηση θεωρείται συγκεκαλυμμένη με αποτέλεσμα και οι αντιδράσεις της Ελλάδας να πρέπει να είναι πολύ προσεχτικές ούτως ώστε να μην διακινδυνεύσει μια πιθανή εσωτερική αλλά και διεθνή απονομιμοποίηση.
Τακτικές Υβριδικού Πολέμου χρησιμοποίησε η Ρωσία κατά την ανεξαρτητοποίηση (ουσιαστικά απόσχιση) της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και Σεβαστούπολης, το 2014. Συνεπώς η εν λόγω απειλή δύναται εκτός από την πρόσκαιρη αποσταθεροποίηση του κράτους, δυνητικά μεταβάλλει το status quo σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνες έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης και διατηρεί τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα.
Πηγή, Συνέντευξη Ν. Παναγιωτόπουλου στο Fresh Radio, Μελβούρνης
Φωτογραφία από Επίσημη Ιστοσελίδα ΥΝΑ